pátek 17. června 2022

Norsko- Ledovce

Je 1.Cervna a my jedeme na ledovce :-) Mame pred sebou rozsahle pohori ledovce Jostedalsbreen, ktere ma desitky ruznych odbocek a malych ledovcu, z nich nektere sahaji az do udoli. Objedeme si ho tedy cely hezky kolem dokola..

 Nigards glacier                    
Zaciname na vychode u ledovce Nigards. Kousek za vesnici Gjerde nechavame auto a pokracujeme na kole abychom se vyhnuli placene silnici, ktera sem vede:-) Projizdime kolem stejnojmeneho jezera az na parkoviste, kde ceka dalsi kasicka na penize. Mala plechova lodicka nas muze za 300kc popovest 500m na konec jezera. Haha! Nastesti tu vede hezka pesinka po brehu a je dokonce rychlejsi:-) Kupodivu zde ale cesta nekonci par kilometru pred ledovcem a vede stale bliz az se nakonec ocitame tvari v tvar te modre nadhere. Mame ho doslova na dosah a poprve v zivote si tak muzem sahnout i slapnout na ledovec:-)


Krom toho, ze je pekne mokrej, udivuje nas i jeho struktura. Cely je vlastne poslepovany z milionu malych kousku ledu a kdyz na nej sahnete, tak se droli pod rukama. Neni divu, ze tak rychle tajou, vzdyt z nej odtekaji tisice litru vody kazdou vterinou co tu stojime:-) Vysoko na ledovci pozoruju skupinky lidi, kteri si zaplatili expedici na ledovec a tise jim zavidim. Je sice hnusne a prsi nam za krk ale vyslap po ledovci musi bejt zazitek. Skoda, ze je vstup na ledovec v Norsku bez pruvodce zakazan:-(

 Bøyabreen glacier             
Ale ted uz vazne chcije takze slapeme rychle domu k autu. Bohuzel to ted par dni nema bejt jine. Objizdime ledovec a delame kratke zastavky na foceni. Na mnoha mistech zadne pesinky nevedou, protoze se zde led sune z vysokych skal primo dolu. Jednou dokonce kempujeme primo u ledovce Bøyabreen. Sice kazdych par minut prsi ale vzdy se najde mala skulinka na kafe a foceni:-)

Norsko je pomerne chude na obchody a tak krome nekolika velkomest na pobrezi tu nikde nic neni. Krome jidla je celkem orisek zde neco sehnat. A Monca prave shani nove pohorky a ja zase kalhoty. Sem tam se sice nejaky ten sportshop najde ale pri pohledu na cenovky je jasne, ze ty roztrhane boty budeme muset znova zalepit:-) Predstava ze by se nam vysralo auto a ja tady musel schanet nahradni dily, je pro me nocni murou. Ve meste Sogndal ma ale Monca stastny den a odnasi si domu celokozene botky i nove navnady na ryby za par korun. Hura!


Cekani na lepsi pocasi na ledovci Briksdal, si kratime malym vyslapem k vodopadu Gytrifossen. Tedy alespon jsme si to mysleli. V mapach je pouze ikona vodopadu ale zadna cesta a jak se casem ukazuje, je to docela stoupak. Na tu krkolomnou kamenitou cestu si Monca vzala nove boty, kterym se to ale vubec nelibi. Asi chteli vyslapnout nekde na rovine, a k vodopadu nakonec prichazim sam a Monca s puchejrema na patach se belha zpet k autu. A mame po lezeni..

 Briksdal glacier                 
Jeste ze nas zitra ceka oddychovka. K ledovci Briksdal totiz vede chodnicek. Jelikoz jde zase o oblibenou lokalitu, bereme kola abychom se vyhnuli parkovnemu a zaroven si tak udelali vyhlidkovou jizdu kolem zrcadoveho jezera Oldevatnet. Na casu chtive turisty ceka na parkovisti zase nejake to svezeni. Tentokrat trolim vlackem v podobe golfovych voziku a my ostatni stoupame krasne zelenym udolim Briksdalen. Serpentyny nas vedou kolem vodopadu, pres nekolik kamenych morén az k horskemu jezirku lezicim tesne pred ledovcovym masivem.

 Glomnefossen                  
Dalsi den projidime kolem Faleidfjordu a jezera Strynvatnet na jehoz konci zastavujem u male vesnicky Hjelle. Ze vsech stran jsme obklopeni majestatnimi horami a lesni pesinkou stoupame k Glomnefossen. Vodopadum, ktere se neradi foti, Jen co vykoukneme na prvni vyhlidku, hned jsme osprchovani od shora az dolu. Jeste parkat zkousim vytahnout fotak ale je to marne. A ja blahovej jsem si chtel stavet stativ a fotit rozmazane vodopady:-)


Po obede stoupame zase do hor. V serpentynach potkavame dalsi divoky vodopad a tesne na upati snehovych poli pak krasnou chatovou osadu, plnou drevenych srubu se zelenymi strechami. Spolu s ohromnymi stity hor v pozadi vypadaji naprosto kouzelne. Jeste jeden tunel a uz jsme zase v bilem kralovstvi. Ale tentokrat uplne dokonalem. Vsude kam se podivame jsou svahy a plane plne snehu. Jestli to jde, oklopuji nas snad jeste ohromnejsi hory nez pred chvilkou a hlavne vse je zalite sluncem a vladne absoluti bezvetri.


Zastavujem na prvnim odpocivadle, varime odpoledni kavu a ja litam z dronem i fotakem do vsech stran. Monca bohuzel nenazuje ani zimni boty, natoz sneznice a v zabkach bychom asi daleko nedosli. Menime tak plany ohledne hrebenovky i vystupu na nejvyssi horu Norska a vyrazime na sever do Geiranger fjordu. Jednoho z nejkrasnejsich fjordu zapsanem dokonce v Unescu. Ma tam byt 3 dny jasno a 20° tak nafoukneme kanoi, na kterou boty nejsou potreba. Nejdriv ji ale ceka jizda tou uzkou klikatou silnickou v zasnezenem udoli Breiddalen:-)








Nigardsbreen












Gaupne Church



Supphellenbreen


Bøyabreen



Gytrifossen




Oldevatnet



Briksdalen






Briksdalsbreen



Oldevatnet


"Olden kyrkje"

Strynevatnet

Glomnefossen






Øvstebrufossen

Aussichtpunkt

Langvatnet



Breiddalsvatnet

Djupvatnet

Breiddalen Valley



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nezapomeň se podepsat..