pátek 15. dubna 2022

Německo- Rujana

Hura k Baltskemu mori, letni destinaci minuleho rezimu, na Rujanu. Sice zname nemecke more jen z TV ale urcite se zmenilo k nepoznani. Zakaz, zaplat, zakaz, zaplat, nesmis. Rujana rozhodne neni mistem pro lowcostove cestovatele. More zahlidnete jen zridka a zdaleka nejvice casu stravite za volantem hledanim, kde zaparkovat a nenechat tam celodenni mzdu..


Kdyz uz se nam zadarilo, vydali jsme bile kridove utesy na upati more, mistni nej zajimavost. Prochazime narodnim parkem Jasmund. Stezka nas vede krasnym lesem, a porad lesem a lesem to pokracuje. S nadsenim vybehneme na kazdou vyhlidku na more ale vlastne tu zadne nejsou a ty utesy? To uz chce velkou predstavivost!

Dobre tak zkusime Arcona Kap, nejsevernejsi cip ostrov s majakem. Opet v okruhu desitek km neni mozne ekonomicky parkovat takze tentokrat na kole podel pobrezi. Do zad nam fici silny vitr, takze cesta rychle ubiha. Opet jsme tak trosku zklamani z kazde zarostle vyhlidky na more, kde nic tu nic. A majak? Ty maji dokonce 2, oba vyzdene ze syte cervenych cihel. Udelame fotecku a tim cely mys konci, more videt neni, jen les..

Jeste je tu jedna zajimavost- Hitleruv ctyrkilometrovy hotelovy kolos u dlouhe pisecne plaze- Prora. Obri nacisticky kolos se dnes pozvolna meni v luxusni apartmany a stejne luxusni jsou i parkovaci listky:( Nejstarsi a puvodni cast komplexu je obehnana vysokym plotem a jedine informacni tabulky jsou typu: Verboten.. Takze rychla prochazka po plazi a jedem pryc z Rujany..

Cele Severni Nemecko neopliva zajimavostmi. Snad jen krasne cihlove domy s pamatkami uprostred mest. Jedno takove je pristavni mesto Wismar. Krome syte cervenych kostelu a katedral tu maji take morske fastfoody primo na lodi plne spousty dobrot a ceny od 3€, to je neco pro nas! :-)

O par stovek km vys, ve meste Rendsburg, nas ceka ojedinely gondolovy most. Ten ma na sobe vlastne zaveseny takovy privoz levitujici par metru nad vodou. My mame ale u vsech pamatek stesti na nejakou rekonstrukci a leseni a dnesek neni vyjimkou- zrovna tento tyden je gondola mimo provoz.. Jeste ze tu maji malou cenu utechy- podvodni cyklo tunel:-) Ten nas vezme do stareho mesta na prohlidku dalsich ala anglickych ctvrti, ktere pri zapadu slunce jeste vice zcervenaji..

To je z Nemecka vse, snad nas Dansko oslovi vice..
 

Budewitz


Wolgast





ruiny zámku Pansewitz



Lohme

Kap Arcona


Sassnitz

Prora


Megalitické kamenné hrobky

Wismar









Rendsburg







Žádné komentáře:

Okomentovat

Nezapomeň se podepsat..